Glykemický index - GI

Každá potravina obsahující sacharidy se v trávícím traktu a v krvi rozkládá na glukózu. Po snědení jakékoliv sacharidové potraviny tedy nastane dříve či později vzestup hladiny krevního cukru.

Glykemický index je ukazatel, který říká, jak rychle po snědení dané potraviny vzestup krevního cukru nastane. Čím nižší hodnota glykemického indexu, tím lépe pro zdraví a hubnutí.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem mají vysoký obsah jednoduchých cukrů a neobsahují vlákninu (sladkosti, bílé pečivo, bílá rýže, pivo, alkohol). Po jejich snědení nastane rychlý a velký vzestup hladiny krevního cukru. Takováto potravina se navíc rychle stráví a již několik desítek minut po jejím snědení budete mít zase hlad nebo chuť na další jídlo. Glykemický index - Články Světa zdraví FIT - Pardubice

Naopak po snědení potraviny s velkým obsahem vlákniny a složených sacharidů (zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo, některé druhy ovoce) nastane vzestup krevního cukru jenom pouze velmi malý a pomalý. Taková potravina vás zasytí na delší dobu a do dalšího jídla tedy nebudete mít hlad.

Dlouhodobá konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem vede nejen ke vzniku nadváhy, ale také významně zvyšuje  pravděpodobnost vzniku cukrovky. Vzestup hladiny krevního cukru je totiž vždy následován vzestupem množství inzulinu v krvi. A čím častějia čím více inzulinu musí organismus vyrobit, tím je riziko větší.

  • Pivo 110
  • Hranolky, bramborová kaše 95
  • Čistý cukr, med 90 - 100
  • Předvařená rýže v sáčku 90
  • Cornflakes, popcorn 85
  • Rohlík, bageta 85
  • Mrkev vařená 85
  • Chipsy 80
  • Coca Cola 70
  • Meloun, banán, hrozinky 70
  • Kukuřice 70
  • Kobliha, vafle, croissant 65 - 75
  • Brambory ve slupce 65
  • Celozrnný chléb 65
  • Bebe dobré ráno 55
  • Rýže neloupaná 50
  • Jogurt 35
  • Mrkev syrová 35
  • Fazole, cizrna 30 - 40
  • Čočka, hrách 25
  • Jablko, meruňky, broskev 25
  • Švestky, grapefruit, třešně 22
  • Hořká čokoláda 70% 22
  • Vlašské ořechy 15
  • Kořenová zelenina, brokolice, saláty, zelí, houby, cibule, česnek, paprika, rajčata, cukety 10
  • Voda 0

Jak snížit GI celého jídla? Například ovoce či pečivo na dopolední svačinu může mít vyšší GI. Abyste jej snížili, stačí přidat trochu bílkoviny nebo vlákniny - tedy například na chleba luštěninovou pomazánku a kus zeleniny nebo trochu sýra, např. cottage.