Fast foodové restaurace jen mírně zlepšují kvalitu jídel

Fast foodové restaurace jsou největším přispěvatelem ke stále rostoucímu počtu nemocí srdce a cukrovky v USA. Skoro čtvrtina Američanů navštěvuje fast food dvakrát týdně. Většina jídla, které tam konzumují, má vysoký obsah tuku, cukru a soli, což všechno přispívá k onemocnění srdce.

Podle poslední studie American Journal of Preventive Medicine jsou pokroky v kvalitě jídla přes veškeré úsilí o zlepšení zatím malé. Výzkumníci zjistili, že v letech 2007 až 2010 dospělí v USA dostali více než 11% denního kalorického příjmu z jídla z fast foodů. Vlastně se zdá, že mnoho hlavních restauračních řetězců v USA podporuje obezitu servírováním jídel, jejichž množství kalorií daleko přesahuje denní normy.

Nutriční kvalita jídla se posuzuje HEI-2005 indexem (Healthy Eating Index). Tento index se za poslední 14 let zvýšil pouze o 3 body, ze 45 na 48. Do studie bylo zahrnuto 8 hlavních řetězců rychlého občerstvení v USA včetně McDonalds, Burger King a KFC.

Jediné KFC prokázalo významnější nárůst kvality, a to o 9 bodů. Zlepšení se netýkalo ovoce a zeleniny, ale masa, nasycených tuků a přidaného cukru. Naopak kvalita se zhoršila u sodíku a mléčných výrobků.

(Zdroj www.medicalnewstoday.com)

Fast foodové restaurace jen mírně zlepšují kvalitu jídel - Články Světa zdraví FIT - Pardubice